5 tips om de zoetste tomaten te kweken!
Hoe de zoetste tomaten kweken?

Hoe kweek je de lekkerste tomaten?

Er gaat niets boven de smaak van een sappige tomaat, vooral als deze zoet en vol van smaak is. Maar hoe worden tomaten echt zoet? In de supermarkt vind ik de smaak altijd tegenvallen. Alleen snoeptomaatjes vind ik meestal wel lekker. Maar waar komen dan de lekkerste tomaten vandaan? 

De lekkerste tomaten komen uit eigen tuin. Zelf gekweekte tomaten zijn echt veel lekkerder dan uit de supermarkt. Voor het kweken van echte zoete en zeer smaakvolle tomaten zijn er een aantal punten die belangrijk zijn. Hier zijn 5 tips en tricks om de zoetste tomaten te kweken in je eigen tuin:

1. Kies de juiste tomatensoorten

Het begint allemaal met de juiste keuze van tomatenvariëteit. Het ene tomatenras is nu eenmaal niet zo smaakvol als het ander. Smaak is natuurlijk persoonlijk. Zo vind ik zelf zeer zoet en niet te veel zuur lekker. Mijn absolute nummer 1 is Zasweet. Mijn vrouw Chantal houdt juist van wat minder zoet en iets meer zuur. Haar favoriet is bijv. Black Cherry
Dus je zal zelf moeten proberen welke tomatenrassen jij het lekkerste vindt.
Ik heb een vast selectie van tomatenvariëteiten die ik elk jaar kweek en ieder jaar probeer ik weer 1 of 2 nieuwe tomatenrassen. Ik heb al eens een blog over geschreven: mijn top 10 tomatenrassen! 

Wat zijn de zoetste en smakelijkste tomatenrassen?

Hieronder een lijstje met tomatenrassen die ik echt zoet en smaakvol vind.
(Zeer smaakvolle tomatenrassen geven vaak minder tomaten, daarom staan sommige niet in mijn favoriete top 10, ik vind de hoeveelheid ook erg belangrijk. Maar in deze blog hebben we het alleen over zo smaakvol mogelijk tomaten kweken)

Normale tomaten: Arancia en De Barao (dit is een pruimtomaat) 

2. Zorg voor een zonnige locatie

Tomaten houden van zonlicht. Kies daarom een zonnige locatie in je tuin waar de tomaten minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese, waarbij suikers worden geproduceerd. Hoe meer suikers de plant maakt, hoe meer de tomatenplant in de vruchten kan stoppen. Dit draagt bij aan hun zoetheid. Tomatenplanten die in de schaduw groeien, maken grote bladeren en kleine waterige tomaten.

Een kas of buiten heeft niet veel verschil voor de smaak. Hoewel je de watergift beter kunt sturen in een kas, geven tomatenplanten die buiten groeien ook een zeer goede smaak ondanks meer regenwater. Ik denk dat dit komt doordat het buiten meer waait en de planten meer verdampen waardoor ze ook meer voedingstoffen opnemen. 

3. Bemesten

Tomatenplanten houden van voeding. In de organische mest zitten allerlei mineralen die planten nodig hebben voor een goede groei. Die mineralen stopt de plant ook in zijn vruchten en dat proef je!
Mijn ervaring is dat veel mensen niet genoeg bemesten of zelfs helemaal niet hun tomatenplanten bemesten. Maar zelf leef ik ook niet op alleen water en gaan er ook een heleboel boterhammen in. 😉 En wat voor mij geldt, geldt ook voor een tomatenplant. Dus goed bemesten!
Voor mijn eigen kweek van tomaten gebruik ik nooit kunstmest, maar alleen organische mest en compost. Van kunstmest krijg je prachtige tomatenplanten, maar de smaak is echt veel minder.
Ik heb hier al eens een blog over geschreven: Kunstmest of organische mest?

Zelf maak ik vroeg in het voorjaar een geul van z’n 20 cm breed en 35 cm diep. Vroeger maakte ik plantgaten, maar omdat ik rond de 75 tomatenplanten kweek is een geul makkelijk. Vervolgens maak ik een mengsel van de volgende organische meststoffen: 
  5% Lavameel
Ik ga uit van z’n 300 gram per tomatenplant. Over hoe ik mijn tomaten bemest heb ik al eens een blog geschreven: Hoe tomaten bemesten!

Op de geul gooi ik verse compost en op de compost plant ik de jonge tomatenplanten.

4. Watergeven

Watergeven is ook heel belangrijk voor de smaak. Ik zal je vertellen hoe ik dit doe. Mijn tomatenplanten groeien in een kas. In het begin krijgen de planten regelmatig water. Gewoon slootwater zonder meststoffen. Als ik zie dat de planten lekker beginnen te groeien, laat ik steeds meer dagen tussen de waterbeurten vallen. Tot dat ik helemaal geen water meer geef. 

Buiten hoef je tomatenplanten die eenmaal de groei goed te pakken hebben, geen water meer te geven.

Voordat je zelf helemaal stopt met watergeven van je tomatenplanten, kijk wel in wat voor grondsoort je kweekt. Ik woon in het westen van Nederland vlak bij de stad Leiden. We zitten in een veenpolder en het grondwater zit op ongeveer 50 cm diepte. Het is natuurlijk ander als je op zandgrond kweekt en het grondwater zit veel dieper, dan zal je wel af en toe water moeten geven.
Je moet altijd goed naar je planten kijken. Maar als je zoete en zeer smaakvolle tomaten wilt kweken, moet je tomatenplanten droog kweken.

Als je zo weinig water geeft, krijg je wel dunnere planten met kortere bladeren. Je krijgt ook minder grote tomaten en het aantal kan ook lager zijn, maar de smaak is veel beter. En dat is natuurlijk belangrijk om die allerlekkerste tomatensaus te kunnen maken. 😊

5. Rijpen aan de plant en tomaten bewaren

Een tomaat die groen geoogst wordt en vervolgens op de fruitschaal rijpt, is qua smaak niet te vergelijken met een tomaat die aan de plant rijp. Laat de tomaten dus aan de plant rijp worden.
Als de tomaten goed rood zijn of een andere kleur (tomaten bestaan in alle kleuren van de regenboog), kunnen ze geoogst worden.

Hoe je tomaten moet oogsten heb ik al eens een blog over geschreven: Hoe tomaten oogsten?

Wil je tomaten wat langer bewaren, bewaar de ze dan op een donkere koele plek van rond de 12 graden. Omdat de koelkast vaak tussen de 5 en 7 graden is, is dit te koud voor het bewaren van de tomaten. Uit onderzoek van de universiteit van Wageningen blijkt dat bij z’n lage temperatuur het aantal aromastoffen in de tomaat afneemt. Hierdoor gaat de smaak van de tomaten achteruit. Daarnaast beschadigd het huidje van de tomaat, waardoor hij vocht verliest en eerder gaat rimpelen en minderlang houdbaar is.

Met deze 5 tips moet het lukken om de smaakvolste tomaten zelf te kweken. Maar wees gewaarschuwd als je eenmaal je zelf gekweekte tomaten hebt geproefd, lust je geen supermarkt tomaten meer. 

Heel veel succes.
Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: