Help! Witte vlekken op het blad van mijn groenteplanten. 
Meeldauw

Witte vlekken op het blad van mijn groenteplant

Witte vlekken op het blad van je groenteplant? Dan heb je waarschijnlijk met de schimmel meeldauw (Oïdium) te maken, ook wel echte meeldauw genoemd. Tomatenplanten, druivenplanten, komkommerplanten en courgetteplanten kunnen er behoorlijk last van krijgen. Vaak hebben groenteplanten in een kas meer last van meeldauw aantasting dan planten buiten.  
 
De meeldauw schimmel vind je in het begin stadium vooral op de oudste bladeren van de groenteplant en bestaat dan uit ronde witte tot licht grijze vlekjes, met daarop (als je heel goed kijkt) wit schimmelpluis. De witte vlekjes zijn alleen op de bovenkant van het blad zichtbaar. Draai je het blad om , dan zie je niets. 
 Als er niets ondernomen wordt, worden de witte vlekjes langzaam groter en kunnen ze een groot gedeelte van het bladoppervlakte bedekken. Naarmate de aantasting van de meeldauw heftiger wordt, worden ook de hogere bladeren richting de kop van de plant aangetast. Uiteindelijk zal een groot gedeelte van de bladeren bedekt zijn met de schimmel en kan de plant in het ergste geval dood gaan, maar zover laten we het natuurlijk niet komen. 

Voeding

De bodem is van grote invloed op de gezondheid en de vatbaarheid van de planten die erin groeien. Zo is bekend dat planten die in grond met een hoog zwavel en siliciumgehalte groeien minder gevoelig zijn voor meeldauw. Zijn jouw groenteplanten erg gevoelig voor meeldauw? Verhoog dan het zwavel en siliciumgehalte in de grond. 
Wij adviseren om per plantengat 4 volle eetlepels lavameel voor het planten van de groenteplanten in het plantgat toe te dienen of 50 tot 100 gram per m². Lavameel bestaat voor een groot gedeelte uit silicium. Lavameel is toegelaten in de biologische landbouw. 

Lavameel bestellen of er meer over lezen: https://www.farmzyshop.eu/lavameel.html 

Geef daarnaast regelmatig bitterzout mee met het water geven. Bitterzout bestaat uit magnesium en sulfaat (een zwavelverbinding). Magnesium zorgt dat de planten een mooie donkere kleur krijgen en sulfaat zorgt voor hardere cellen, daardoor krijgen schimmels als meeldauw minder kans. 
Los een eetlepel bitterzout op in 1 liter water en geef dit 1 x per maand aan de tomatenplanten en alle andere planten die gevoelig zijn voor meeldauw. Met 1 liter heb je genoeg voor 4 tot 6 groenteplanten. Bitterzout is toegelaten in de biologische landbouw. 
 
Bitterzout bestellen of er meer over lezen: https://www.farmzyshop.eu/bitterzout.html 
 
Teveel kunstmest kan voor weelderige groeiende planten zorgen die juist extra gevoelig voor meeldauw zijn. Vooral stikstofhoudende kunstmest soorten veroorzaken dit. Wees hiermee voorzichtig. 

''Zwavelverdampers bij ons in de kas"

Preventief bestrijden 

Bij ons in de kwekerij (in een kas) hebben we zwavelverdampers hangen. Twee keer per week branden deze verdampers zo’n 8 uur. Hierdoor komt er een heel klein laagje zwavel op de bladeren. Dit laagje zwavel zorgt ervoor dat er geen of minder snel meeldauw ontstaat. Als de meeldauwsporen willen kiemen brandt de zwavel de kiembuis van de schimmel weg, waardoor de meeldauwspoor sterft. 

De meeldauwsporen die al gekiemd zijn, gaan door de zwavel niet meer weg. Maar als er gestart wordt voordat er meeldauw in de groenteplanten aanwezig is, voorkom je de meeldauw. 
Als je net als wij in een kasje kweekt, kan je heel goed gebruik maken van zwavelverdampers. Buiten hebben zwavelverdampers geen zin en kan je beter spuitzwavel gebruiken. 

Zwavelverdamper bestellen of meer over lezen: 

Zwavel granulaat voor de zwavelverdampers bestellen of meer over lezen: https://www.farmzyshop.eu/zwavelgranulaat-500gr.html
 
Zwavelpoeder bestellen of er meer over lezen: https://www.farmzyshop.eu/zwavelpoeder.html 

Melk en spuitzwavel 

Krijg je toch last van meeldauw dan kan je deze schimmel ook op een biologische manier bestrijden met melk en spuitzwavel. Meeldauw zie je vooral in juli, augustus en september ontwikkelen. Hoe eerder je met behandelingen tegen de meeldauw start des te sneller de schimmel weg is.

Meer dan 50 jaar geleden ontdekten onderzoekers in Canada dat sproeien met een oplossing van melk en water op tomatenbladeren meeldauw kan doden. Melk bevat namelijk schimmelwerende stoffen. 

Recept:  500ml biomiddel tegen meeldauw:

Benodigheden:
- Magere melk
- Water

Bij 7 delen water (350ml) meng je 3 delen (150ml) melk. Giet alles in een plantenspuit, schudden en je biomiddel is klaar om te gebruiken. 
Haal allereerst de meest aangetaste bladeren met meeldauw weg. Spuit de overgebleven bladeren waarop de meeldauw stippen te zien zijn in met het melkmengsel. Het melkmengsel werkt zolang de plant nat is van het mengsel. Zodra het melkmengsel is opgedroogd is er geen werking meer van de melk. Het melkmengsel zal wekelijks gespoten moeten worden, totdat er geen aantasting meer is te zien.

Door 3 dagen na het spuiten van het melkmengsel de planten opnieuw in te spuiten met spuitzwavel, zorg je voor een langere werking. Spuitzwavel dood alleen de hele kleine plekjes meeldauw, maar voorkomt veel meer dat er nieuwe plekken meeldauw ontstaan. Met spuitzwavel hoef je maar 1x per maand de planten te behandelen.

Spuitzwavel bestellen of er meer over lezen: https://www.farmzyshop.eu/spuitzwavel.html 
 
Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: