Welke mest geven de lekkerste tomaten en waarom?
Kunstmest of organische mest?

Kunstmest of organische mest?

Om stikstofhoudende kunstmestsoorten te produceren wordt veel energie gebruikt. Op internet heb ik gelezen dat 2 tot 3% van het wereldwijde energieverbruik opgaat aan de productie van stikstofmeststoffen. Als dat waar is vind ik dat veel. Daarnaast is er in Nederland een mestoverschot. Door deze mest te composteren en vervolgens te drogen hebben we een organische meststof die we heel goed in de tuin kunnen ge-bruiken. 

Niet alleen vanuit milieuwinst raden wij organische mest aan. Organische mest draagt beter bij aan de ontwikkeling van een gezonde bodemflora en de opbouw van humus. Humusrijke grond zorgt voor het binden van de elementen, waardoor ze niet of minder uitspoelen bij heftige regen. Planten groeien beter en gezonder op humusrijke grond.

Maar de allerbelangrijkste reden voor ons om onze tomatenplanten organische mest te geven, is dat we in proeven heel duidelijk het verschil in smaak van de tomaten proefden. Tomatenplanten, die gevoed werden met organische mest waren sterker, gezonder en de vruchten waren veel smaakvoller, dan de tomaten van planten die met kunstmest gevoed werden.

En omdat wij de lekkerste tomaten willen kweken, is de keuze erg makkelijk. 😊
Wij van Farmzy zijn voorstander van organische mest. 

Verschillende organische meststoffen

‘Moet ik dan verse koeienpoep aan de tomaten- planten geven?’, hoor ik je denken. Nee, dat hoeft niet. Er zijn veel verschillende organische meststoffen. Iedere meststof heeft zijn eigen voedingswaarde en eigenschappen. Als je dit weet en je weet wat tomatenplanten nodig hebben aan voeding, kan je een mengsel van de verschillende organische meststoffen maken met een samenstelling die past bij de behoefte van tomatenplanten. 

Vindt je zelf mengen iets te veel gedoe, er bestaan natuurlijk ook kant en klare organische meststoffen voor tomatenplanten.

Er zijn zeer veel verschillende soorten organische meststoffen. De hieronder beschreven soorten, zijn wat mij betreft de belangrijkste soorten en gebruik ik zelf in zowel de professionele teelt als in mijn eigen hobby teelt.

Gecomposteerde mestkorrels

Mest, direct van dieren, is veel te scherp om direct aan planten te geven, daar verbranden de wortels van. Bij gecomposteerde mestkorrels wordt de mest eerst gecomposteerd, hierdoor wordt het zachter voor de wortels van de planten en kan het eerder worden opgenomen. 
Deze gecomposteerde mest is gedroogd en in korrels geperst, waardoor het gemakkelijk verwerkbaar is in de tuin. Gecomposteerde mestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen.
Zelf laten we ook gecomposteerde mestkorrel als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pot tomatenplanten.

Vivikali

Vivikali is een organische meststof met heel veel kali (20%) en is een afval product uit de voedingsindustrie. Tomatenplanten zijn gek op kalium en ze verbruiken er ook veel van. Het zorgt dat de kleur van blad en vruchten mooi intens worden. Ook worden de vruchten van de tomatenplanten groter als er voldoende kali in de grond aanwezig is. Jaarlijks Kalium bij mesten is erg belangrijk voor de vruchtbaarheid van de grond.

Bloedmeel

Bloed is een afvalproduct uit de slachtindustrie, ook dit is gedroogd en in handige korrels geperst. Bloedmeel bevat zeer veel stikstof, die snel voor de plant vrij komt. Tomatenplanten houden van stikstof, het is één van de belangrijkste elementen die de plant naast fosfaat en kalium nodig heeft. Daarnaast bevat het ook veel ijzer. IJzer is een belangrijk spoorelement. 

Zeewierkalk

Zeewierkalk is een kalk soort dat in dikke lagen in de aardbodem opgeslagen ligt. Het bestaat voor het grootste gedeelte voor uit calcium en daarnaast bevat het een hoop spoorelementen . Voor tomatenplanten is calcium erg belangrijk. Bij te weinig van dit voedingselement krijgen de planten last van neusrot in de vruchten.

Lavameel

Lavameel is een oergesteente dat gemalen is. Het bevat veel spoorelementen, vooral heel veel silicium. Silicium is element dat cellen van de planten sterker maakt. Tomatenplanten zouden minder gevoelig voor schimmels worden, zoals meeldauw.
Lavameel online bestellen.

Het loont de moeite om je eigen tomatenplanten te verwennen met goede organische mest, want je krijgt er extra lekkere tomaten voor terug. 😀

Wil je weten wat ik doe om de lekkerste tomaten te kweken? Lees dan het artikel: "Goede grond en mest geven de lekkerste tomaten."
Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: