Wat kun je wel veilig eten van een tomatenplant en wat niet?
Zijn tomatenplanten giftig?

Zijn tomatenplanten giftig?

Tomatenplanten zijn familie van de nachtschade-achtigen Deze familie heeft een aantal (zeer) giftige planten in de familie, maar ook een groot aantal eetbare planten zoals: paprika, pepers, aubergine en aardappelen. 
De meeste nachtschade-achtigen die giftig zijn, bevatten de stof solanine. Deze stof beschermt de plant tegen schadelijke insecten en andere belagers. De tomatenplant heeft deze stof ook in alle groene delen. Het eten van bladeren of andere groene delen van de plant is dus onverstandig. 
Nog even voor de duidelijkheid, al zien de bladeren van Farmzy® Little Red Tree eruit als boerenkoolblad, ook deze bladeren kun je niet eten. Ja, deze vraag krijgen we regelmatig. 😊

Zijn groene tomaten giftig?

In groene, dus onrijpe tomaten zit naast solanine ook de stof tomatine. Zowel tomatine als solanine zijn giftige stoffen. Het is daarom niet verstandig om groene tomaten in grote hoeveelheden te eten. Een vergiftiging met solanine kan namelijk zorgen voor akelige symptomen zoals koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid en lusteloosheid.
Omdat tomatenplanten in de natuur, voor verspreiding van de zaden, ervan afhankelijk zijn dat de vruchten worden gegeten, verdwijnen de beide gifstoffen zodra de tomaten gaan rijpen en worden de vruchten heerlijk zoet.

Recepten met onrijpe tomaten?

Toch worden er in een aantal, veelal Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse culturen regelmatig groene, onrijpe tomaten in recepten verwerkt.
Vroeger kwamen bij mijn vader, die trostomaten kweekte, regelmatig mensen langs, die van oorsprong uit het vroegere Joegoslavië en Turkije kwamen, om groene (onrijpe rode) tomaten te kopen. Deze maakten ze in en aten die in de winter. Waarschijnlijk eten deze mensen de ingemaakte groene tomaten als bijgerecht en is de hoeveelheid tomatine en solanine, die men binnen krijgt, te klein om er last van te krijgen. Een andere verklaring is dat de gifstoffen door de tijd van bewaren langzaam worden afgebroken.

Volgens sommige mensen kun je een groene, onrijpe tomaat na verhitting alsnog rustig eten, maar dat is niet waar. Tomatine en solanine worden niet afgebroken tijdens de bereiding. Ze zijn namelijk goed bestand tegen verhitting en gaan dus niet kapot bij koken, bakken of frituren.

Ik ben geen expert hierin en raad daarom het eten van groene, dus onrijpe tomaten af. Als je perse groene, onrijpe tomaten wilt eten, doe dit dan in kleine hoeveelheden. 

Rijpe groene tomaten!?!?

Maar er zijn ook tomatenrassen waarvan de rijpe tomaten groen blijven, om het eventjes lekker verwarrend te maken. 😉  Voorbeelden zijn: Green Doctors en Absinthe (beide rassen horen tot mijn favoriete tomatenrassen), maar er zijn er nog veel meer. Bij dit soort groene tomatenrassen is het best lastig te zien wanneer de vruchten rijp zijn, vaak kleuren ze van witgroen naar geelgroen. Het verschil in rijp en onrijp is wel heel duidelijk te proeven. Onrijp is zuur en rijp is zoet. 
Deze rijpe groene vruchten kun je wel eten. De Solanine en tomatine verdwijnen, net als bij normale rode tomaten, bij het rijpen, alleen de kleur verandert bij deze rassen niet.

Spataderen en groene tomaten.

Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik een opmerkelijk artikel tegen over onrijpe tomaten en spataderen. Ik weet niet of het waar is, maar de stof solanine uit de onrijpe tomaten zou spataderen doen verminderen.
Snijd de onrijpe tomaat in schijfjes en breng deze aan op de plek waar de spataderen zitten. 
Het volstaat om de tomatenschijfjes 2 tot 3 minuten op de huid te laten zitten. Nadat je de tomatenschijfjes hebt verwijderd, breng je een vochtinbrengende crème aan, want solanine droogt de huid uit. Herhaal dit proces gedurende 10 dagen. Uiteindelijk zul je de spataderen langzaam maar zeker zien verminderen.
Als iemand dit getest heeft en weet of het werkt of niet, dan zou ik graag een emailtje ontvangen. 

Gaby


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

Share by: