Mijn tomaten hebben bruine plekken aan de onderkant!
Neusrot

Calcium gebrek

Bruine plekken aan de onderkant van tomaten terwijl ze aan de planten hangen betekent dat je neusrot hebt. Bij neusrot zijn de tomaten niet aangetast door schimmels, die rot veroorzaken.
Neusrot heeft een andere oorzaak, namelijk calcium gebrek.
 
Door het tekort aan calcium worden de celwanden minder sterk. Als de tomatenplant veel moet verdampen, haalt hij het tijdelijk tekort aan vocht  uit de vruchten. Op het moment dat de tomatenplant weer voldoende vocht via de wortels uit de grond kan opnemen, vult hij het vocht in de vruchten aan. Dit is een normaal verschijnsel bij tomatenplanten. De cellen van tomatenplanten die een tekort aan calcium hebben, gaan kapot op het moment dat er vocht aan de vruchten wordt onttrokken. Er ontstaat dan neusrot.

Rasgevoeligheid

Het maakt heel veel uit, welk tomatenras je aan het kweken bent. Hoe groter en puntiger de vruchten, hoe gevoeliger de tomaten zijn voor neusrot. Zo zijn de meeste cherry tomatenrassen nauwelijks gevoelig voor neusrot. Vleestomaten, San Marzano types en pruimtomaten zijn eerder gevoelig voor neusrot, maar deze rassen zijn natuurlijk te lekker om niet te kweken.

Dit moet je doen om neusrot te voorkomen

- Zorg dat er voldoende calcium in de grond aanwezig is. Mest elk voorjaar extra calcium bij.
 
- Zorg voor voldoende lucht tussen de planten. Plant de tomatenplanten niet te dicht bij elkaar en snoei de planten netjes.
 
- Haal de oude bladeren aan de onderkant van de planten weg.
 
- Zorg in een kas dat altijd de luchtramen iets openstaan (behalve met kou). Calcium wordt alleen opgenomen door planten die actief aan het verdampen zijn.
 
- Kweek de tomatenplanten droog, als ze eenmaal goed geworteld zijn in de grond. Geef alleen extra water bij extreem heet en droog weer. 

De tomatenplanten extra calcium geven

Het is verstandig om tomatenplanten bij het planten extra calcium te geven, zodat er voldoende van dit element in de grond aanwezig is. Dit kan heel goed met zeewierkalk. Zeewierkalk liggen in dikke lagen in de bodem opgeslagen. Het bevat heel veel calcium en daarnaast nog extra spoorelementen.

Planten moeten verdampen

Calcium is een voedingselement die planten alleen opnemen als er veel verdamping is. Om te zorgen dat er voldoende calci um in de plant komt, moeten de planten verdampen. Lucht tussen de bladeren van de tomatenplanten is erg belangrijk. 

Plant de tomatenplanten niet te dicht bij elkaar. De standaard plantafstand bij tomaten is 50 cm in de rij en 80 cm tussen de rijen. Tomatenrassen die erg gevoelig zijn voor neusrot zou je wat meer ruimte kunnen geven. Die plant je dan op een plantafstand van 75 cm in de rij.

Haal de zijscheuten en de oude bladeren weg en zorg dat je in een kas altijd de luchtramen open hebt staan voor verdamping.

Wat te doen als je tomaten met neusrot krijgt?

Haal de vruchten met neusrot niet weg, maar laat ze zitten tot ze gaan kleuren. Haal je alle jonge vruchten met neusrot weg dan gaat de tomatenplant harder groeien, omdat er weinig tomaten aan de plant hangen die energie van de tomatenplant vragen. Door de extra groei, neemt het tekort aan calcium nog meer toe en krijgen de nieuwe vruchten ook een calcium tekort en verhoogde kans op neusrot extra. 

Heb je heel veel last van neusrot (1 of meerdere trossen waarvan de tomaten neusrot hebben), haal dan ook extra oude bladeren aan de onderkant van de tomatenplant weg. Meer dan je normaal zou doen. Haal tot 3 groene trossen (begin bij de onderste groene tros te tellen) met tomaten alle bladeren weg. Dit remt juist de groei en daardoor neemt het calcium tekort af. Daarnaast zorgt het voor meer luchtstroming rondom de tomatenplant wat verdamping en dus calcium opname bevorderd. 

Kan je tomaten met neusrot nog eten?

Ik heb ook ieder jaar een aantal tomatenrassen die wat vruchten geven met neusrot. Meestal is dat de laaste vrucht van een tros. Bij sommige tomatenrassen hoort het er een beetje bij. Je kan het bruine gedeelte van de tomaat wegsnijden, de rest kan gewoon gegeten worden. Meestal zijn vruchten met neusrot extra zoet, is het toch nog ergens goed voor.😊

Gaby van der Harg


Onze kweker Gaby

Vraag? mail gerust.

team@farmzy.eu

  • Phytophthora, tomatenplant buiten kweken,
  • Plantenveoding, tomatenvoeding, biologische tomatenvoeding, organische tomatenvoeding
  • Share by: